top of page
  • Writer's pictureElisavet Paraskeva

Ιδέες για υγιεινά σνακ στην παραλία


Τα Σαββατοκυριακά μας πλέον είναι συνυφασμένα με τις εξορμήσεις στις παραλίες ή στις πισίνες. Δυστυχώς η πολύωρη παραμονή είναι πρόκληση αφού τείνει να ανοίγει την όρεξη και να αφυδατώνει το σώμα.

Οι υγιεινές συνήθειες και τα χορταστικά σνακ μπορούν να γίνουν ο σύμμαχος σας, να μειώσουν το ρίσκο για αφυδάτωση και να ελέγξουν την πείνα σας.

*Η δική μου συμβουλή είναι να προμηθευτείτε με κάποιο είδους παγωνιέρα η οποία θα διατηρήσει τα σνακ και τα ποτά σας στην κατάλληλη θερμοκρασία. Έτσι με αυτόν τον τρόπο οργανώνουμε το τι θα φάμε όλοι μέρα στην παραλία και δεν αναγκαζόμαστε να καταναλώσουμε «εύκολα» τρόφιμα, ενεργειακά πυκνά αλλά και υψηλά σε ζάχαρη και αλάτι πχ πατατάκια, μπισκότα κτλπ, τα οποία θα μας προκαλέσουν αδυναμία και δεν θα μας καλύψουν στις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε κορεσμό.

*Επίσης προμηθευτείτε με μπουκάλα νερού και δοχεία/ μαχαιροπίρουνα επαναχρησιμοποιούμενα για την μείωση του πλαστικού στην παραλία αλλά και την καλύτερη διατήρηση της θερμοκρασίας ειδικά με το νερό σας!!


Παραδείγματα από σνακ που μπορείς να έχεις μαζί σου:

1. Φρούτα/ φρουτοσαλάτα - είναι πλούσια σε περιεκτικότητα σε νερό όπου θα μας ενυδατώσουν αλλά και πλούσια σε φυτικές ίνες, οπότε θα μας χορτάσουν! Extra tip - συνδύασε τα με κάποιο ξηρό καρπό έτσι θα βοηθήσουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο!!

2. Αντί για πατατάκια ετοίμασε Pop corn. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, μας κρατά χορτάτους και δεν χαλάει στις υψηλές θερμοκρασίες. Σνακ από ρυζογκοφρέττες/βρώμη με γεύση που είναι χαμηλό σε λιπαρά.

3. Ρυζογκοφρέττες με φυστικοβούτυρο ή άλλο άλειμμα ξηρού καρπού, μπορεί να γίνουν μικρά σαντουιτσάκια ειδικά για τα μικρά παιδία

4. Bar δημητριακών έτοιμα ή σπιτικά (ακόμα καλύτερα) - η πιο εύκολη λύση άμεσης ενέργειας αφού μας ικανοποιούν την ανάγκη για γλυκιά γεύση και δεν χαλάνε στον ήλιο.

5. Κριτσίνια/κράκερς/φρυγανιές κατά προτίμηση ολικής αλέσεως - είναι εύκολα στη μεταφορά και δεν αλλοιώνονται από τον ήλιο και τη ζέστη.

6. Homemade energy balls - full χορταστικά πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες

7. Stick λαχανικών (αγγουράκι, καρότο, σέλινο) ή ντοματίνια ή χυμούς λαχανικών πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου

.

Ιδέες για εύκολα ελαφριά γεύματα στην παραλία

1. Wrap/ sandwich- ψωμάκι ολικής αλέσεως συνδυασμένο με πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών πχ γαλοπούλα, αυγό, τυρί, κρέμα σε τυρί, cottage cheese μαζί με λαχανικά για περισσότερο κορεσμό

2. Για τους χορτοφάγους/Vegan - sandwich/wrap με χούμους, ταχίνι, αβοκάντο, πάστα ελιάς, Παντζάρι και πολλά λαχανικά

3. Wrap με φυστικοβούτυρο και μπανάνα. Το φυστικοβούτυρο θα σε κρατήσει χορτάτο αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Η μπανάνα λόγο της περιεκτικότητας της σε κάλιο θα βοηθήσει στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

4. Σαλάτα σε δοχείο - Major jar (δες προηγούμενα Post) - με κάποια άπαχη πρωτείνη πχ κοτόπουλο, τυρί/φέτα, αυγό και υδατάνθρακα ολικής πχ quinoa, παξιμάδια, κρουτόνς, καλαμπόκι κλτπ

5. Από το εστιατόριο κάποια φρέσκα σαλάτα, φρουτοσαλάτα, toast/sandwich με ψωμάκι ολικής αλέσεως και κάποια άπαχη πρωτεΐνη για να μας χορτάσει

257 views1 comment
Post: Blog2_Post
bottom of page