top of page
  • Writer's pictureElisavet Paraskeva

ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ 🐟

Τα λίπη αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής, αφού παρέχουν στο σώμα ενέργεια και μεταφέρουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες A, D, E και K). Παρέχουν επίσης απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να τα συνθέσει και πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

⚠️Παρόλα αυτά η κατανάλωση υπερβολικού λίπους ή η λάθος ισορροπία των λιπών μπορεί να είναι ανθυγιεινή. 💡Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες λιπαρών οξέων, τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα.

❌Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα ή αλλιώς ‘κακά’ λιπαρά/λιγότερα υγιεινά λιπαρά βρίσκονται σε μεγάλες αναλογίες κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. 🥐🍔🥩🍕🍟🧁 🔬Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, κάποιους καρκίνους και αυξημένης χοληστερόλης στο αίμα.

❎Άλλη μια κατηγορία λιπαρών οξέων είναι τα τρανς λιπαρά, που παράγονται βιομηχανικά κατά την μετατροπή της δομής ενός λιπαρού οξέος. Κύρια πηγή τους είναι τα υδρογονωμένα έλαια, αλλά και το κρέας σε μικρότερες ποσότητες. .


✔️Τα ακόρεστα λιπαρά, πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα είναι τα ‘καλά’ λιπαρά/ποιό υγιεινά και βρίσκονται σε μεγάλες αναλογίες κυρίως σε φυτικά προϊόντα πχ σπόρια, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ελαιόλαδο κτλπ. 🥑🌰🥜🐟 Στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων βρίσκουμε τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός) - ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η καλύτερες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια πχ σολομός, τσιπούρα, σαρδέλα, πέστροφα, ρέγγα και σκουμπρί.🐟 Επίσης τα βρίσκουμε στα σπόρια πχ λιναρόσπορος, chia seeds, hemp seeds, καρύδια, ηλιόσπορους, προϊόντα σόγιας και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.🌱 💡Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που δείχνουν ότι η αντικατάσταση από κορεσμένα λιπαρά σε ακόρεστα λίπη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.‼️ Τα ακόρεστα λίπη ΔΕΝ συχετίζονται με την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, και μερικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων τύπων χοληστερόλης. .

Εν κατακλείδι χρειαζόμαστε λίπος στη διατροφή μας - τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα είναι σημαντικές. Οι κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν περίπου το ένα τρίτο (30%) της ενέργειας μας να προέρχεται από λίπος, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα πρέπει να είναι ακόρεστο. Συνήθως, πολλοί από εμάς ανταποκρίνονται στη σύσταση για συνολική πρόσληψη λίπους, αλλά η πρόσληψη κορεσμένων λιπών παραμένει υπερβολικά υψηλή! Για τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, συστήνεται να μην υπερβαίνουν το 10% των ημερησίων αναγκών σε θερμίδες, ενώ για τα τρανς λιπαρά, επειδή δεν έχει καθοριστεί ακόμη ασφαλές όριο, θα πρέπει η προσληψή τους να είναι η ελάχιστη δυνατή. Με απλά λόγια εμείς θα πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπών και να την αντικαταστήσουμε με ακόρεστα λίπη συμπεριλαμβανομένων των ω-3 λιπαρών οξέων. 😃

419 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page