top of page
  • Writer's pictureElisavet Paraskeva

Νηστεία (Χορτοφαγία) και Πρωτεΐνη

Η περίοδος νηστείας σύμφωνα με την Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία, για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει.

Το κλειδί της επιτυχίας για την αποφυγή τυχών ελλείψεων σε πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κατά την διάρκεια των νηστειών είναι όχι μόνο η ποικιλία τροφίμων στην διατροφή μας αλλά και ο σωστός συνδυασμός τροφίμων!

Τα θρεπτικά συστατικά που πιθανώς να υπολείπονται σε μια τέτοια διατροφή είναι ο σίδηρος, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Δ, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρός καθώς και η πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.


Πρωτεΐνη και Νηστεία

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα κύρια μακροθρεπτικά συστατικά με πολυσήμαντους ρόλους για την ανάπτυξη και συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού. Οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Τα οφέλη για τον οργανισμό από την πρωτεΐνη είναι πολλά και ποικίλα. Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά υλικά για τους μύες, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα. Γι’ αυτό τον λόγο ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την εγκυμοσύνη.


Στην περίπτωση της νηστείας των Χριστουγέννων όπου επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού και οστρακοειδή όπου περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας μπορούν να καλύπτουν οι ανάγκες μας σε πρωτεΐνη. Η κατανάλωση τους συστήνεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν φυτική πρωτεΐνη η οποία είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός, σε αντίθεση με την πρωτεΐνη από ζωικά παράγωγα.

Μία πολύ καλή επιλογή πρωτεΐνης όμως, αποτελεί η σόγια και τα προϊόντα σόγιας, αφού τα αμινοξέα τους είναι συγκρίσιμα με αυτά των ζωικών πηγών, προσφέροντάς σου πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια, το ρύζι, το κινόα, το σουσάμι (ταχίνι, χούμους). Γι αυτόν τον λόγο το κλειδί είναι να προσλαμβάνεται ποικιλία πρωτεΐνης από φυτικά τρόφιμα, με τον σωστό συνδυασμό, κατά τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να προμηθεύει το άτομο αρκετά από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.


Το κλειδί είναι η ποικιλία σε φυτικά τρόφιμα και οι συνδιασμοί τροφίμων μέσα στην ημέρα!

Συνδυάστε:

· Όσπρια + δημητριακά (πχ ρεβίθια + πατάτα, φακές + ρύζι/πλιγούρι, φασόλια με ψωμί, αράβικη πίττα + με γέμιση καλαμποκιού)

· Όσπρια + ξηροί καρποί ή σπόρια (πχ ταχίνι, χούμους, ηλιόσποροι, σουσάμι)

· Δημητριακά + ξηρούς καρπούς (πχ βρώμη + αμύγδαλα, ψωμί + φυστικοβούτυρο)




137 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page