top of page
  • Writer's pictureElisavet Paraskeva

ΣΝΑΚ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ 🏋️ Πριν τη γυμναστική 🔥

Η κατανάλωση τροφής πριν τη γυμναστική είναι πάρα πολύ σημαντική αφού μας δίνει την δυνατότητα για καλύτερη απόδοση κατά την διάρκεια της άσκησης. Ένα άδειο στομάχι κατά την διάρκεια της άσκησης μπορεί να μας προκαλέσει ζάλη, ναυτία ή λήθαργος όπως επίσης μπορεί να μας αυξήσει την πιθανότητα τραυματισμού. 😩 .


🍞Οι υδατάνθρακες είναι η ενέργεια σού!! Όταν καταναλώσουμε υδατάνθρακα, αυτός διασπάτε σε γλυκόζη η οποία εισέρχεται στα κύτταρα του μυ και μας προσφέρει τα καύσιμα για να ασκηθούμε στην μέγιστη απόδοση μας. Οι μύες μας αποθηκεύουν γλυκόζη με τη μορφή γλυκογόνου. Η κατανάλωση υδατανθράκων πριν την άσκηση σου εξασφαλίζει ότι θα έχεις επιπλέον γλυκόζη εάν την χρειαστείς για να αναπληρώσεις τις αποθήκες γλυκογόνου. 😣Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να υπερφορτώσετε το στομάχι σας. Ένα γεμάτο στομάχι κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και μετεωρισμό.


💪 Πριν από την άσκηση, είναι καλό να καταναλώνουμε απλούς υδατάνθρακες επειδή χωνεύονται γρήγορα και παρέχουν γρήγορη ενέργεια.

🍎Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την κατανάλωση ενός μικρού σνακ 30 λεπτά με 1 ώρα πριν την άσκηση, ενώ θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες μετά από ένα ισορροπημένο γεύμα. Συνδυαστικά με τον υδατάνθρακα συστήνετε η κατανάλωση κάποιας μικρής ποσότητας πρωτεΐνης πριν τη γυμναστική, ειδικά εάν κάποιος κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης. . Μετά τη γυμναστική 💪 .

Το γεύμα-σνακ μετά την άσκηση είναι εξίσου πολύ σημαντικό! Ένα ισορροπημένο γεύμα-σνακ θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των υγρών και ηλεκτρολυτών του σώματος, του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου καθώς και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων της γλυκόζης του αίματος. 🥗Εάν δεν είσαστε σε θέση να καταναλώσετε ένα ισορροπημένο γεύμα στα επόμενα 20 λεπτά, ένα σνακ πλούσιο κυρίως σε πρωτεΐνη αλλά και σε σύνθετους υδατάνθρακες θα βοηθήσει στην αποκατάσταση.


‼️Εάν παρατηρήσετε την εικόνα κάθε μία από τις επιλογές σε σνακ περιέχει πάντα έναν συνδυασμό κάποιας πρωτεΐνης καθώς και κάποιου είδους υδατάνθρακα. Μην ξεχνάς οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο σου και η πρωτεΐνη είναι αυτή που αναδομεί και αποκαθιστά τους μύες, έτσι χρειάζεται και τα δύο! 🏋️

20 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page